Kamp 2014, dag 9 & 10 (Hike special), Zwaluwen

Hike De Bokkenrijders

Zoals elk jaar hadden we dit jaar weer een hike. Een hike is een trektocht. De ASG heeft er alleen zijn eigen twist aan gegeven. We lopen niet alleen, maar hebben ook een thema. Dit jaar was het thema: ‘De Bokkenrijders’. Het thema stond in het teken van Limburg in de achtiende eeuw. Veel mensen leefden toen in armoede, omdat de oogst mislukte. Het boerenbestaan was daardoor niet meer aantrekkelijk voor de mensen en vele kozen ervoor om in de steenkoolmijnen te gaan werken. Dit was niet prettig, maar je kon er in ieder geval je geld mee verdienen. Een andere groep koos voor de misdaad, en het verhaal was dat ze hun ziel aan de duivel verkochten. Daardoor konden ze met bokken over Limburg vliegen, boederijen in brand te steken en  kerken en rijke landgoederen plunderen. De schout probeerde dit op te lossen door heel veel mensen op te pakken en te pijnigen. Alleen belanden hierdoor heel veel onschuldige mensen aan de galg.

In deze tijd werd ons kamp onder gedompeld. Nadat wij het verhaal gehoord hadden vertrokken we weer naar ons kampje. Toen wij daar nog eens het verhaal doornamen kwam de schout langs. Hij nam ons mee naar zijn kantoor. Wij werden daar een voor een naar binnen geroepen. We kregen van de schout te horen dat we bokkenrijders waren (dat dacht hij dan teminste.) Toen we uit zijn kantoor liepen kregen wij een kaart. Daar stond op of je een bokenrijders was of niet. Dit moest je geheim houden. Het was leuk om te zien hoeveel mensen elkaar verdachten. In de middag kwamen veel verschillende figuren bij ons langs. Zo kwamen er twee jongens langs waarvan we wat te eten kregen. We hebben aardappelen in onze broekzakken gestopt (gejat). We hebben een heerlijke maaltijd gegeten in “De gevierde app”. Ook hebben we de schatten van twee boeren gered en zijn we afgedaald in een steenkolenmijn.  Natuurlijk kwamen er ook een paar mensen op bezoek in onze kampjes. Een stel zigeuners zijn naar ons toegekomen om samen met ons te dansen. De kerk kwam ook langs voor donaties. Na al deze avonturen werden we gehaald door de schout en de beul. Zij brachten ons bijeen en riepen Boer Hans, Marek, Tijs, Tim en Thomas op om op de brandstapel te gaan staan. De dappere Pl’s volgden dit advies natuurlijk niet op en staken de kerk in de brand. In de chaos,die toen heerste, vluchtten we weg.

In de avond werden we gehaald door een zigeuner. Hij liet ons een geheim zien en bracht ons naar een  plek. Toen we daar eenmaal waren aangekomen vertrokken we over zanderige wegen om aan te komen  bij een post die ons lot zou bepalen. Daar moesten we door middel van een pijl bepalen of we een bokkenrijder zijn of een aanhanger van de schout en zijn mannen. Toen we deze zware keuze hadden gemaakt trokken we weer verder. We kwamen langs een boederij waar een brand had gewoed. Hier proveerden we de eigenaar te helpen en weg te sluipen voor de bokkenrijders. Op het nippertje was dat gelukt. Daarna kwamen we aan bij de leider van de bokkenrijders. Het was natuurlijk een geheime vergadering, maar we kunnen jullie wel vertellen dat we ‘Wat dijn is, mijn is’ riepen. De herberg de Gevierde Aap was on-tour en al snel kwamen we bij hun tweede filiaal. Daar hebben we onder het genot van een drankje heerlijk boterhammen met worst gegeten. Toen onze buikjes weer gevuld waren met bokkenpootjes vertrokken we door de bossen. We schrokken ons wild toen een man uit de bosjes sprong en ons vertelde dat zijn schat was gestolen. We gingen hem natuurlijk helpen. Na deze goede daad vertrokken we weer over donkere weggetjes. Al snel kwamen we een boer tegen die zijn broer kwijt waren we probeerden hem te helpen, maar werden overvallen door de bokkenrijders. Met zweet op ons voorhoofd renden we door de bossen. Al snel kwamen we de schout tegen die ons wilde gebruiken om een hulpeloze man  te vangen. We hielpen hem, maar pakten uiteindelijk de schout wel terug. Die man verdiende namelijk niet de martelingen van de beul. Toen we wraak hadden genomen kwamen we een lijk tegen. De broer van de overleden man stond ernaast. We moesten hem helpen door een ritueel uit te voeren. Het lukte alleen niet zo goed en we moesten vluchtten voor de Duivel. Na al deze kwade dingen hebben we gebiecht. Nadat we hadden gebiecht vertrokken we naar het klooster. Daar hebben we overnacht.

Na de overnachting in het klooster vertrokken we met een GPS naar de zigeuners. Bij de zigeuners hebben we alles heerlijk gerekt en gestrekt en spelletjes gedaan. Na dit genot zijn we weer verder gegaan op onze doortocht. Toen we met onze GPS weer door trokken kwamen we een boer tegen die was bestolen van zijn worst en brood. We hebben toen zijn ontbijt weer terug gewonnen en opgegeten in ‘De Gevierde Aap”. Met gevulde buikjes kwamen weer snel een stel boeren tegen waartegen we een spelletje hebben gespeeld. Daarna liepen we een stuk door de prachtige natuur van Limburg. Al snel kwamen we een stel slapende boeren tegen die ons vertelde over een lijst die een bokkenrijder bij zich had. Op die lijst stonden de namen van de Bokkenrijders. Wij hebben die lijst te pakken weten te krijgen en hebben de lijst laten zien aan de schout. Hij zou ervoor zorgen dat de echte bokkenrijders te pakken worden genomen, maar hij zou het zelf niet meer mee kunnen maken…

De leiding heeft dit jaar weer hun uiterste best gedaan om de hike zo leuk mogelijk te maken. Dit was te merken want het was een geweldige hike.

Door Thomas Westhof van de Zwaluwen