Geschiedenis ASG (Oud)

geschiedenis asg

Calvijn

Op 6 mei 1934 werden de eerste grondbeginselen van de geschiedenis van de Albert Schweitzer Groep gelegd met de oprichting van de Calvijn Groep in Blijdorp, een jongelingenvereniging met overduidelijk een christelijke grondslag. Dit was de 9e groep van Rotterdam!

Samuel Esmeijer

Later ging het de groep zo goed dat daar zomaar 2 nieuwe groepen uit ontstonden: De Albert Schweitzer Groep en de Samuel Esmeijer Groep. Deze laatste groep is genoemd naar de beroemde Rotterdamse verzetsstrijder Samuel Esmeijer die met zijn strijd in het verzet velen van de dood heeft gered. Uiteindelijk heeft hij bij een van de acties zelf het leven moeten laten. Hij vond veel kracht en rust in de Bijbel.

Enige tijd later bloedden de Calvijn Groep en de Samuel Esmeijer Groep leeg door een gebrek aan leiding en kwamen weer terug in de schoot van de toen sterke Albert Schweitzer Groep.

Vanaf 1947 had de groep in zijn geheel zijn intrek genomen in een pand aan de Ceintuurbaan, waar ook de jonge Wim en Michiel Dijksman al snel hun opwachting maakten. Deze beide heren hebben in de loop van de jaren een sterke, onuitwisbare invloed op het zonder twijfel WELvaren van de groep gehad.

In de loop der jaren breidde de groep zich uit. Waar Horde 1 altijd in de buurt van de verkenners bleef werd er in de jaren vijftig ook een tweede horde opgericht die eerst zijn intrek nam in de kelder het Brandaris gebouw aan de Meidoornsingel. In de 80er jaren verhuisde deze horde naar de Hoge Limiet waar Horde 2 nog steeds gevestigd is en nog steeds bekend staat als de Brandarishorde. Markant moment was een stevige brand aan het eind van de jaren 80 die een belangrijk deel van het gebouw plat legde.

Ook kwam er een horde 3 die zijn wortels legde in de oude wijk waar de groep vandaan kwam: Blijdorp. Met een gebouw aan de Gordelweg ging het deze horde in een vergrijzende wijk niet goed af. In 1994 werd dan ook besloten om het gebouw aan de Gordelweg om te ruilen voor het huidige gebouw aan de Nieuwemeer in Zevenkamp, een kinderrijke wijk.

Wim Dijksman, de man die meer dan vijftig jaar onze groep heeft gevormd, geleid, bestuurt en vooral daar heeft gebracht waar wij tegenwoordig staan. Die ondanks een belastende werkkring en de zorg voor zijn vrouw en overige familieleden, toch steeds weer klaar stond om de groep door alle tijden heen te loodsen. Heeft ons helaas in augustus 2008 verlaten.

Hij steunde ons jeugdwerk omdat hij daaraan grote waarde hechtte. Omdat hij vierkant en onwrikbaar stond achter onze signatuur. Wim Dijksman, een man die de daad voegde bij het woord dat ons de weg wijst tot over de grenzen van ons aards bestaan. Hij zal in onze dankbare herinnering als een monument overeind blijven staan.