Het verhaal achter het uniform Deel 1

Iedere rugzak hebben we het over een onderdeel van het uniform. In dit eerste deel kijken we naar een kledingstuk dat al vele jaren een bekende is voor scouting. De welpenpet, onlangs is deze veranderd. We kijken in dit artikel naar de geschiedenis, hoe in andere landen de welpenpet eruit ziet en we kijken naar de verandering naar de nieuwe welpenpet.

De welpenpet

WelpenpetEr is geen plaatje van een welp in de boeken waar hij op ontbreekt. De welpenpet! Een belangrijk kledingstuk van het welpenuniform en ook erg opvallend, zelfs als de rest van het uniform verborgen is onder een jas. Als we willen weten waar de welpenpet vandaan komt moeten we terug in de geschiedenis. Allereerst gaan we naar de tijd dat de welpenhorde ontstond. Toen Robert Baden-Powell de scoutingbeweging startte, deed hij dit in het begin vooral voor jongens van ongeveer 10 tot 15 jaar oud. In 1913 helpt schrijver Sir Percy Everett hem en komt met een voorstel voor een jongere groep scouts:

  • De leeftijd van 9-12 met een overgangsjaar vanaf 11 jaar.
  • Het uniform kan hetzelfde blijven op de hoed na. Dit moet een groene pet worden met gele lijnen.
  • Een trainingsschema waarbij met 1 en later 2 sterren kon verdienen
  • Er moest een handboek komen.

9e3a5b29c1b073fd92dfc212cec5fd53Deze leeftijdsgroep werd “(Wolf) Cubs” genoemd, wat in het Nederlands “welpen” betekent. De eerste Wolf Cubgroepen ontstonden in 1914. Robert Baden-Powell schrijft een handboek over deze Wolf Cubs (welpen) en hierin is de pet als eerste genoemd. En toen was de pet geboren. Wel is nog in de brieven tussen Everett en BP te lezen dat Robert ook nog aan een kaki matrozen petje heeft gedacht.
De pet is daarna eigenlijk nagenoeg niet gewijzigd tot 2003. Toen het petje 89 jaar werd, werd het tijd voor verandering.

Net zoals in Nederland, keken de andere landen ook naar Engeland als groot voorbeeld. Het is dan ook niet vreemd dat in een hoop landen dezelfde pet gedragen werd. Toch waren er wat landen, die om veelal praktische of historische reden geen pet als uniform onderdeel hebben. Een goed voorbeeld is Polen daar dragen de welpen een ander hoofddeksel, maar ook in Frankrijk is de pet niet standaard en hebben welpen bijvoorbeeld een Alpino op. In 2003 verandert men in Engeland de traditionele pet voor een nieuwe, populaire form. Zijn voorganger bleek ouderwets en er kwam een versie die meer bij zijn tijd paste. Al snel volgde ook andere landen. Uiteindelijk besloot Nederland ook het uniform onder de loep te nemen. Men heeft toen in 2010 Scoutfit geïntroduceerd. Bij de verandering zat ook een nieuwe pet. De nieuwe pet werd niet door iedereen goed ontvangen. Sommige mensen vonden het oude petje bij scouting passen en vonden dat een welp zelf moet kunnen kiezen of hij iets ouderwets vind. Veel welpen vinden de oude pet stiekem ook mooier en gelukkig is er daarom besloten de oude pet ook nog te verkopen.